Belgisch bedrijf Veton lanceert eerste design laadpaal

20/1/2023, Antwerpen - Het snelgroeiende Antwerpse Veton combineert zijn technische expertise met oog voor design, en verandert de toekomst van laadoplossingen voor elektrische wagens voorgoed. Ondernemers Jens Téblick en Brend Brentjens bieden met Veton een antwoord op de steeds groeiende vraag naar duurzame en gebruiksvriendelijke laadpalen. De start-up gaat daarbij een stapje verder en giet ze in een oogstrelend design. Met de eerste luxueuze laadpaal van Belgische makelij draagt Veton bij aan een mooiere wereld, in alle betekenissen van het woord.

Ontstaan Veton

Veton werd opgericht in 2020 door Jens Téblick en Brend Brentjens, voormalige oprichters van Lemon Companies, een IT-bedrijf gespecialiseerd in digitale oplossingen op maat. Na een vijfjarig parcours bij Lemon, waaronder een succesvolle samenwerking met Jan Van Bogaert (ex-directeur technologie strategie Alcatel-Lucent), besloten Téblick (CTO) en Brentjens (creatief directeur) hun knowhow te bundelen in een gloednieuwe start-up. Samen met Jens' vader, Luc Téblick, die met zijn bedrijf Heatsail outdoor heating- en verlichtingsproducten ontwerpt en produceert, staken zij en Jan Van Bogaert de koppen bij elkaar en zag Veton het levenslicht. Voor de laadtechnologie werd een samenwerking aangegaan met Phoenix Contact, een familiebedrijf dat marktleider is op gebied van elektrificatie, netwerkkoppeling en automatisering, en verantwoordelijk voor de technologie in zowat 70% van de bestaande DC snelladers op de markt.

Veton co-founders Jens Téblick en Brend Brentjens
Veton co-founders Jens Téblick en Brend Brentjens

Gat in de markt

Met zijn nieuwe CO2-emissiereductiedoelstellingen wil de Europese Commissie het aantal broeikasgassen sterk terugdringen en heeft het als doel de ontwikkeling van emissievrije voertuigen en technologieën te stimuleren: een vermindering van 55% voor personenwagens tegen 1 januari 2030.* Groener rijden is vandaag de dag dus geen optie meer maar een must, toch zijn er obstakels. Zo blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek dat de grootste drempel om een elektrisch voertuig aan te schaffen in Antwerpen het aantal laadpalen is. Bovendien is er een gebrek aan aantrekkelijke alternatieven. Zo stelde Sigrid de Vries, directeur van de Europese constructeursvereniging ACEA, onlangs nog dat, als we burgers in Europa willen overtuigen om over te schakelen op elektrische auto’s, opladen net zo makkelijk moet worden als tanken nu is.

De laatste jaren is de vraag naar laadoplossingen alsmaar gestegen. Met zijn luxueuze en gebruiksvriendelijke laadpalen biedt de Vlaamse start-up Veton hiermee een antwoord aan zowel particulieren als ondernemingen. Bovendien is de all-in-one Veton laadpaal duurzaam in design en gebruik. In tegenstelling tot bij de concullega’s zit bij een Veton laadpaal alle elektronica in een aparte kast, waardoor iedere component makkelijk te vervangen is en de componenten ook niet onderhevig zijn aan de weersomstandigheden. Hierdoor kan de elektronica voor grotere installaties ook geoptimaliseerd worden en kunnen componenten ontdubbeld worden. De laadpalen bestaan uit natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen. Daarenboven werkt Veton met staal, een duurzame bouwstof die veel langer meegaat dan aluminium of plastic. Bovendien verbruikt staal veel minder energie en is het makkelijker om te produceren dan zijn minderwaardige alternatieven.

Functioneel design voor B2B en B2C

Maar liefst 85% van al het elektrisch laden in België gebeurt thuis of op het werk.* En het oog wil ook wat. Met zijn laadpaal bewijst Veton dat duurzaamheid ook verfijnd kan zijn en verfraait het zowel opritten van residentiële woningen als bedrijfsparkingen met zijn knap design. Bovendien zijn de laadpalen compatibel met bijna alle mogelijke domoticaplatformen, personaliseerbaar met een logo of bedrijfsnaam en beter bestand tegen de weerselementen door hun plasticvrij ontwerp. Naast het strakke design is het technische aspect ook zeer belangrijk. Zo is er een module waarmee je via slimme aansturing kan laden met zonnepanelen. Bovendien is het mogelijk om in te spelen op dynamische tarieven, zodat je goedkoper kan laden. Ook met het capaciteitstarief dat ingevoerd is vanaf januari 2023, is het belangrijk je verbruik te spreiden. Deze module weet automatisch wanneer er bij jou piekverbruik optreedt en zorgt ervoor dat de laadpaal even gepauzeerd wordt om zodoende je piekverbruik te verminderen.

Fiscaal voordelig

De federale overheid zet in op vergroening, een betere luchtkwaliteit en streeft ernaar om elke Belg op termijn betaalbaar elektrisch te laten rijden. En het spreekt voor zich: geen elektrische wagens zonder laadstations. Om de aangroei van het aantal laadpalen te stimuleren, beloont de overheid zowel particulieren als ondernemingen. Zo kan je als particulier rekenen op een belastingvermindering van 30% in 2023 en 15% in 2024. Dat indien je kiest voor een aankoop en plaatsing van een laadstation thuis, mits het gebruik van groene stroom. Ondernemingen die investeren in een publiek toegankelijk laadstation kunnen op hun beurt genieten van een verhoogde kostenaftrek van 200% tot eind maart 2023 en 150% vanaf april 2023.*

Een verhaal van groei

Vetons verwachte groei telt een installatie van 100 nieuwe laadpalen per maand.

“We geloven sterk in een volledig elektrische toekomst waar elektrisch rijden een belangrijk deel van uitmaakt. Elektriciteit gaat alsmaar meer decentraal geproduceerd worden bij gunstige omstandigheden (windenergie/zonnepanelen) en batterijen zoals die van elektrische auto’s dragen dan bij aan het bufferen en optimaal inzetten van die decentraal geproduceerde groene energie. Vandaag al kunnen onze laadpunten ingezet worden dankzij een slimme sturing om het net te balanceren en we zijn dan ook heel enthousiast dat we deel kunnen uitmaken van alle nieuwe mogelijkheden die de toekomst op dat vlak zal brengen”, verklaart Jens Téblick.

De laadpalen van Veton kunnen in heel Europa worden geïnstalleerd. Naast België zijn alvast de eerste projecten opgestart in Nederland, Zwitserland en Spanje. Met de Benelux als startpunt, hoopt Veton internationaal terrein te winnen, met als volgende stap de Verenigde Staten.

“Vandaag de Benelux, morgen de rest van de wereld”, aldus de ambitieuze ondernemers Jens Téblick en Brend Brentjens.

Een Veton laadpaal is beschikbaar via erkende installateurs vanaf €1.611 excl. btw. Ontdek hier meer informatie over de verschillende modellen.


Perscontact

MMBSY
Aurélie Cordier
aurelie@mmbsy.com
0485 19 28 15


*Bronnen:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Veton

Veton is een Antwerpse start-up (opgericht in 2020) die als eerste high-end laadpalen op de markt brengt. Jonge ondernemers Jens Téblick en Brend Brentjens combineren slimme technologie met luxueus en duurzaam design. Door gebruik te maken van hoogwaardige, natuurlijke materialen en zinnenprikkelende trendkleuren, zijn de laadpalen een aanwinst voor het milieu én je oprit. Veton wil de kloof overbruggen tussen exclusief exterieurdesign en het opladen van elektrische voertuigen.

Meer info: www.veton.be

Neem contact op met

Boomsesteenweg 78 Unit A07 2670 Aartselaar Belgium

aurelie@mmbsy.com